Studio Wolsey Architects
Architecture | Interiors | Design
Side Extension Thumbnail.jpg

Side Extension | Henley on Thames

New side extension and refurbishment of Victorian Terraced house in Henley on Thames

Side Extension

Henley on Thames

This is a lovely red brick Victorian terrace house, in Henley on Thames, which was in need of refurbishment and modernisation. The clients wanted to improve the layout of the ground floor, create a new open plan kitchen and dining room and create space for an all important ‘dog shower’.  

Studio Wolsey designed a new side extension to connect the existing kitchen and dining room. This allowed us to rearrange the internal layout, creating space for a utility room, study area and pantry, as well as a large kitchen / diner. We also designed a glazed dormer window to create a window seat and open up the existing rear extension to the garden. 

The side extension has been designed with a cranked beam roof which helps reduce any affects on the neighbours light levels. The roof structure and brick boundary wall have been left exposed to create a more industrial and contemporary feel to the space, in contrast to the more traditional rooms to the upper floors.

Side-extension-graphic.jpg

Ground Floor Plan